Bijbel open

Een Rondeel naar aanleiding van een preek op een zondagmorgen.

Ben je ook zo’n meeschrijver in de dienst?In de meeste gevallen ben ik aan het meeschrijven met de preek. En in de vaak laat ik het daarbij. Het komst zelden voor dat ik daarna nog iets bekijk in het schriftje. Het is meer om mezelf te concentreren tijden de dienst op dat moment. Niet per se als naslag werk.

Totdat ik er afgelopen week op een middag toch eens weer doorheen bladerde. En toen ontdekte ik een paar dingen. 1. Ik had meer onthouden dan ik dacht. Ik wist nog essentie en boodschap. En 2. Ik zag allemaal mooie kernachtige zinnen staan. Dat eerste vond ik een leuke ontdekking, dat je dus met het teruglezen van die aantekeningen het weer voor je krijgt hoe je er toen bij zat. En het tweede bracht me op een idee: Een rondeel schrijven met deze kernachtige zinnen.

Zo bedacht zo gedaan. En het leuke aan het schrijven van die rondeel was weer, dat ik dus weer met die tekst bezig was en zo drongen de woorden en zinnen nog een keer tot me door. Ik vind dit het herhalen waard.

Hieronder deel ik mijn rondeel met je.


Met de bijbel open

Krijgt de Geest de ruimte

Laat je bezielen

Met de bijbel open

Verwachtend zoeken

Afhankelijk ontdekken

Met de bijbel open

Krijgt de Geest de ruimte


Ben je ook zo’n meeschrijver tijdens de kerkdienst? Blader dan nog eens je aantekeningen door. Zoek dan eens in je aantekeningen twee woorden of zinnen die mooi bij elkaar aansluiten. Zet ze op regel 1 en 2 en 7 en 8, en herhaal regel 1 ook op regel 4. Vul regel 3, 5 en 6 daarna zelf in met nieuwe zinnen die met de andere zinnen een geheel vormen. Deze kun je natuurlijk ook uit je aantekeningen halen.

Een mooie manier om nog eens met je geschreven tekst om te gaan. 

Mooie zinnen pakkend samengevat spreken aan.