Dyslexie in je studie: ontdek jouw beste leerstrategie

Dyslexie in je studie: zet de rijkdom van jouw dyslectische brein om in power bij het leren. Ontdek jouw beste leerstrategie en pak persoonlijk leiderschap op in je studie.

Dyslexie bij het leren

  • Tijdens toetsen kom je regelmatig in tijdnood;
  • Tijdens het leren zit je vaak maar wat te bladeren en te staren in het boek en kom je slecht tot echt leren toe;
  • Je hebt moeite met planmatig en gestructureerd leren;
  • Het overkomt je vaak dat je bij een plotselinge vraag niet uit je woorden kan komen.

Komen deze stellingen je bekend voor? Dan is de kans groot dat je de rijke bezitter bent van een conceptueel brein. Ook wel neurodiversiteit genoemd: het brein verwerkt informatie op een andere manier. Dit zien we vaak bij een dyslectisch brein, bij AD(H)D en bij hoogbegaafdheid.

Jouw beste leerstrategie

Hoe zet je de rijkdom van jouw brein om in power voor het leren?

De coaching bij De Schrijvernij is erop gericht om beter te leren omgaan met neurodiversiteit, zodat je rust en overzicht gaat ervaren en weer met plezier naar school gaat.

Tijdens de coaching komen onder andere de volgende dingen aan de orde:

  • Inzicht in ‘hoe leer ik nu eigenlijk?’ (via de Excelleerscan);
  • Persoonlijk leiderschap –> inzichten in betere communicatie en talentontwikkeling;
  • planmatig werken –> handvatten voor een beter agendabeheer;
  • Sneller lezen –> meer onthouden;
  • Beter schrijven –> persoonlijke schrijfstrategie-ontwikkeling;
  • Faalangst reductie;
  • Strategieën om bij werkdruk en stress tot ontspanning te komen;

De Excelleerscan

Iedereen is anders. En iedereen verdient een eigen benadering. Soms is het duidelijk en weet je goed hoe de communicatie werkt. Maar soms kun je ook helemaal de draad kwijt zijn en kun je niet vertellen hoe iemand jou het best kan helpen of benaderen.

De 7Life Excelleerscan is een geweldige tool om te ontdekken hoe jij je kwaliteiten naar boven kunt halen.

Deze scan geeft inzichten in de juiste manier om jou te benaderen. Het geeft je inzicht in hoe jij leert, het biedt je overzicht in wat jij nodig hebt. Zo kan jouw omgeving je op de juiste manier steunen.

Aan de hand van deze scan kunnen we een leerstrategie opzetten die helemaal bij jou past.

Jij weet beter hoe jij op de juiste manier kan leren en jouw omgeving weet beter hoe ze jou kunnen ondersteunen. Twee vliegen in één klap.

Meer weten voor scholen

Wel of geen label

Het kan zijn dat je door een test of onderzoek het label dyslexie hebt gekregen of hoogbegaafd of AD(H)D. Echter, zonder dat je het label hebt kun je ook last ervaren van conceptueel denken in je studie. Neurodiversiteit is een andere manier van informatie verwerken. We zeggen ook wel eens: ’rechtsbreinig’. 

Dominant op rechts of links

Je rechter hersenhelft verwerkt heel snel beelden en is ingesteld op snel overzicht, grote lijnen, creativiteit, snel oplossingen zien. Wanneer deze hersenhelft dominant is, is dat je eerste manier van informatie verwerken. Je bent gericht op het groter geheel. Het overzicht is voor jou je houvast en via dat overzicht kun je gaan werken naar de details. En dat gaat allemaal razendsnel via beelden in je brein.

Je linker hersenhelft verwerkt alle informatie van A naar B. Daar gaat de verwerking volgens een logische volgorde. En daar zit ook de talige kant. Dat wil zeggen, de verwerking in woorden. Als deze hersenhelft dominant bij jou is, zal die informatie verwerking in een lijn gaan en zijn woorden geen probleem. Je vindt het volgen van regels fijn. Je ontvangt graag alle uitleg van A naar B in logische volgorde. De details zijn voor jou de houvast om naar het overzicht te werken.

Dyslexie en conceptueel denken in de les

Het onderwijs is in zijn algemeenheid ingericht voor en door lijndenkers. Daardoor ontstaat er nogal eens een spagaat van informatie verwerken bij de conceptueel denker. Zoals het trage lezen en leren. Of steeds maar twijfels hebben bij de spellingregels. Niet gemakkelijk overzicht krijgen bij het te maken van huiswerk. Opbouwen van faalangst met daarmee het opbouwen van uitstelgedrag en perfectionisme. En het meest van al misschien nog wel: je niet begrepen voelen.