Groeien in je leerproces

Werkt jouw manier van werken?

Soms kun je zo vastzitten in een bepaald patroon dat je jezelf er niet meer uit kunt trekken. Dan heb je als het ware een blinde vlek. Vraag is dan of jouw manier van werken werkt. Ken je die zinnetjes ook? Ik zal het ook nooit leren. Wat kan ik nou helemaal. Dit gaat me nooit lukken. Als je vastzit in een slecht patroon komen dit soort zinnen als vanzelf in je op. En ze kunnen zicht lekker vastbijten in je hoofd.

Iedereen kan dit soort situaties wel bij zichzelf op noemen. Als dat een keertje voorkomt omdat het iets te veel is allemaal, dan is er niks aan de hand. Maar wanneer dit gevoel een constante druk geeft, dan is het lastiger om er zomaar vanaf te komen. Je wilt er wel eruit raken, maar op een of andere manier zitten de luiken dicht in je hoofd. Het lijkt erop of je niet helder kunt zien wat je moet doen.

Praten kan helpen

Het is dan vaak een goed idee om in gesprek te gaan en samen met iemand. Gesprekken kunnen helpend zijn om jezelf los te trekken uit dat vastzittende patroon van verlammende gedachten. De ander, bijvoorbeeld een coach, kan door de juiste vragen te stellen jouw luiken openen.

Voor leerlingen kan het goed zijn een leercoach in te schakelen. Deze kan helpen om de leerling weer in de flow van ontwikkeling te zetten. Door vast te blijven zitten in het patroon van faalangst komt een leerling vaak niet verder. Zulke coaching gesprekken bieden structuur. Ze geven inzicht in hoe je de zaken kunt gaan aanpakken en hoe jij je schoolwerk weer op rit krijgt. Tijdens coaching gesprekken stel je je eigen doelen op afgestemd op jouw realiteit en haalbaarheid.

Goede afstemming op je doel geeft groei

De opties om die doelen te behalen zijn afgestemd op het doel. De manier waarop is realistisch omdat ze op jouw vraag en doel zijn afgestemd. Doordat je werk op deze manier weer overzichtelijk gemaakt wordt, kun je als leerling weer werken aan jouw motivatie. En dat biedt weer kansen om de mogelijkheden om te zetten in een daadwerkelijk plan. Om zo de cirkel rond te maken. En uiteindelijk jouw doelen behalen zodat jij groeit in jouw leerproces.

En vergeet het niet: elke stap, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.