Groeien in je proces

Soms kun je zo vastzitten in een bepaald patroon dat je jezelf er niet meer uit kunt trekken. Dan heb je als het ware een blinde vlek. En zinnetjes als ‘ik zal het ook nooit leren’ of ‘wat kan ik nou helemaal’ of ‘dit gaat me nooit lukken’ komen dan als vanzelf in je op en bijten zich lekker vast in je gedachten.

Iedereen kent dit soort situaties wel bij zichzelf op te noemen. En allemaal willen we eruit raken, maar op een of andere manier zitten de luiken dicht in je hoofd en kun je niet helder zien wat je moet doen.

Het is dan vaak een goed idee om in gesprek te gaan en samen met iemand jezelf los te trekken uit dat vastzittende patroon van verlammende gedachten. De ander kan door de juiste vragen te stellen jouw luiken openen.

Ook voor jouw als leerling kan het goed zijn een leercoach in te schakelen om weer in de flow van ontwikkeling te komen in plaats van vast te blijven zitten in het patroon van niet verder komen.

Zulke coaching gesprekken bieden structuur en inzicht in hoe je de zaken kunt gaan aanpakken en hoe jij je schoolwerk weer op rit krijgt. Tijdens coaching gesprekken stel je je eigen doelen in jouw realiteit.

De opties om die doelen te behalen zijn op die manier ook realistisch omdat ze op jouw vraag en doel zijn afgestemd. Doordat de dingen op deze manier overzichtelijk gemaakt worden kun je als leerling jouw motivatie aanboren om opties om te zetten in een daadwerkelijk plan. En zo uit eindelijk jouw doelen behalen en dus groeien in jouw proces.

En vergeet het niet: elke stap, hoe klein ook, is een stap in de goede richting.