Je hoofd legen na een dagdeel flink gewerkt te hebben of je hoofd weer aanzetten na veel routinewerk.
Je zou wel eens je hoofd willen herstarten voor een nieuwe taak of andere verplichting. Deze 3 gewoonten helpen je hoofd weer op te frissen.
Wanneer je ze inzet als lat voor een mini pauze of voor een volledige switch van taken. Het zal je altijd iets opleveren.
1. Schrijven
Het ’van je afschrijven’ is een beproefde methode om je hoofd te legen en weer op orde te brengen. Goeroes geven vaak aan om dit helemaal aan het begin van je dag te doen, omdat je dan nog geen balast hebt van allerlei dingen die op je afkomen. En daar hebben ze een punt. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om ’s morgens vroeg met pen en papier ergens rustig comfortabel te gaan zitten schrijven. Dat is helemaal afhankelijk van het gezin wat je om je heen hebt. Zijn er kinderen die aandacht nodig hebben, dan is dat bij uitstek een taak die eerst moet. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een wekker te zetten vóórdat iedereen in actie komt, maar dat moet dan ook nog wel een haalbaar tijdstip zijn en bovendien vol te houden.
Ik zeg altijd: kijk naar je dagen in zijn algemeenheid en overzie waar je een kwartier of halfuur kunt missen. Ik ben een tijdje zo’n vroege schrijver geweest. Maar op een of andere manier werd ik er niet echt rustig van omdat ik lezen, bidden en gymnastiek er ook nog bij wilde doen. Dat was er een te veel. Nu heb ik schrijven verzet naar net na het ontbijt. Alles is dan rustig en kan ik lekker even een halfuurtje voor mezelf gaan schrijven. Ik vind er het voordeel aan zitten dat je dan automatische meer gericht ben op het werk dat voor me licht.
Voorbereiding
Wat is goed om te bedenken bij zo’n schrijftijd:
-
- Zoek een rustige plek
-
- Laat je niet afleiden of storen – Laat anderen weten dat dit je ritme is!
-
- Laat je pen het werk doen. Denk niet teveel na en klad er lekker op los. Het is jouw schriftje. Alles mag en kan.
-
- Het kan gaan over wat je te wachten staat of waar je op terugkijkt.
-
- Neem een goed systeem zodat je schrijfsels behouden blijven.
Heb je eenmaal deze goede gewoonte gecreëerd:
-
- Schep orde in de chaos.
-
- Maak categorieën aan.
-
- Werk met kleuren of post-its op je bladzijden.
-
- Kijk of pen en papier echt bij je past. Een laptop kan uiteraard ook.
-
- Houd de regelmaat erin! Dat is een feestje voor je brein.
2. Zorgvuldige onderbreking
Een tweede gewoonte om je hoofd weer fris te maken is een zorgvuldige onderbreking inlassen. Soms kan een dag enorm routine matig verlopen en die dagen kunnen zich ook nog eens aan elkaar rijgen. Nu is routine best rustgevend voor je hoofd en dit is ook helemaal niet verkeerd. Maar wanneer de saaiheid je hoofd juist tegenwerkt kan die routine gaan tegenwerken. Dan is een break juist waardevol.
Hoe een zorgvuldige onderbreking werkt:
-
- Wordt waakzaam. Om te beginnen moet je je saaiheid waarnemen. Kijk eens naar de dingen die je doet zoals je ze doet. Het kan heel simpel: Hoe ontbijt je? Wandel je altijd dezelfde route tijdens de lunch. Kijk je elke avond t.v.?
-
- Pik een van die routine eruit en ga daarmee experimenteren. Bijvoorbeeld kun je voor je ontbijt een keer een ander volgorde of andere ingrediënten nemen. Of je slaat een keer rechtsaf tijdens je wandeling daar waar je altijd rechtdoor loopt. Je begint een puzzel en neemt een t.v.-avond vrij. Ruil in ieder geval één ding tegelijk. Het is niet raadzaam om alles om te gooien. Dat brengt juist onrust met zich mee.
-
- Bekijk de verandering na een week eens rustig. Beviel het? Was het goed voor deze week, maar verder niet meer? Is het een leuke om af te wisselen met het oude ritme? Kun je een andere switch bedenken?
-
- Begint de nieuwe routine ook weer saai te worden? Neem dan weer punt 2 en 3 om te experimenteren.
In de voorbeelden ben ik bij dagelijkse routine in huiselijke sfeer gebleven. Kijk ook eens naar hoe routinematig je werkt in je werkomgeving en wat daarin kan tegenwerken. Wellicht dat hier ook winst in te behalen valt. Dit kun je eventueel ontdekken door te gaan dagdromen. Hier heb ik gelijk de volgende gewoonte te pakken om je hoofd op te frissen.
3. Dagdromen
De derde gewoonte om aan te leren is dagdromen. Je zult verstelt staan hoe uit het raam staren een frisse blik oplevert en een stroom aan ideeën oplevert.
Alleen zijn met je gedachten in een gemakkelijke stoel en voor je uit staren geeft nogal eens een schaamte gevoel dat je niks aan het doen bent. Dan maar beter onnadenkend je mail controleren (?!)
Zo kom je tot zinvol dagdromen:
-
- Pik een goed tijdstip
-
- Maak aan je omgeving duidelijk dat je in ’nadenk tijd’ gaat zitten.
-
- Niet laten storen!
-
- Zoek een comfortabele en rustige plek.
-
- Sta je hoofd toe dat het overal nieuwsgierig naar mag worden.
-
- Laat controle los.
-
- Neem een opschrijfboekje of telefoon en noteer aan het einde van het dagdromen een aantal bullets die je niet wilt vergeten.
Uit het raam staren kan op veel manieren. Je kunt ook op de fiets ’uit het raam staren’. Is de route je overbekend? Ga eens met een open mind naar je omgeving kijken en doe alsof je er voor het eerst komt. En wees alert op wat je dan ziet.
Door deze gewoonten je eigen te maken of een enkeling hiervan zul je merken dat je hoofd opgeruimder raakt en meer orde en overzicht heeft.
Met de kanttekening dat deze voorbeelden bij jou als persoon passen.
Misschien wil je ook het volgende eens uitproberen: