Schrijfcoach

Over je Waarom, Hoe en Wat

Bij schrijven van teksten gaat het om woorden geven aan jouw Waarom, Hoe en Wat. Als schrijfcoach help ik je graag bij het schrijven van zakelijke en creatieve teksten gemakkelijker te maken.

Heb je meer dan eens een goed verhaal in je hoofd, maar het lukt je niet op dat goed op papier te krijgen? Ik help je graag!

Het schrijfproces 

Zowel bij zakelijk schrijven als bij creatief schrijven wordt er gekeken naar de Wat, Wie, Waarom en Hoe om tot een goede en leesbare tekst te komen.

Het lastige bij een schrijftaak is vaak het starten. Je afvragen Waarom en Hoe je jouw verhaal kwijt wilt, helpt daarbij. Dit is een soort onderlaag die je naar boven moet halen. De Wat en voor Wie is de stap om woorden te geven aan deze onderlaag. Dit noem ik de schets.

Wanneer je eenmaal een schets hebt liggen, ga je werken aan de logica van het lezen. Via intro & afstemming – Inhoud inleiding, kern, slot – Afsluiting zet je een tekststructuur op. Deze structuur ga je vanuit je schets invullen.

Zakelijk schrijven

Herken je het volgende?

‘Goed idee! Zet maar even een keer op papier. Dan kunnen we er met elkaar naar kijken.’

Het komt geregeld voor, dat mensen in hun werk een goede oplossing hebben of een goed idee. Juist bij conceptueel denkers. Maar bij de opdracht van een leidinggevende of een collega om het op papier te zetten vallen de conceptueel denkers in een gat.

Juist dat op papier zetten is een heikel punt. Hoe doe je dat?

Stress bij schrijven

Schrijfopdrachten waar je tegenop ziet, zijn voor dyslectici en andere conceptueel denkers extra lastig. Bij stress en druk ontstaat er een blokkade in het hoofd. Door deze blokkade zijn de woorden die we voor een tekst zo nodig hebben vaak niet meer te vinden. Het staren naar een leeg scherm of wit papier vergroot vaak de stress en daarmee de blokkade.

Samen met jou wil ik die neerwaartse spiraal tackelen en je een persoonlijke en passende schrijfstrategie aanleren, zodat je een zakelijke schrijftaak gemakkelijker kunt oppakken.

Coaching

Tijdens de schrijfcoaching voor zakelijke teksten werk ik graag met

  • De bekende 5W’s1H. (wat, wie, waarom, hoe, wanneer en waar)
  • De communicatie 4-hoek. (intro, afstemming, inhoud, afsluiting)
  • Missie-visie-strategie driehoek

Een persoonlijke schrijfstrategie ontwerpen doe je aan de hand van de verschillende mogelijkheden. Wat is passend bij jou. Wat werkt wel en wat werkt niet. Hoe kom je tot een tekst met een kop en een staart.

Creatief schrijven

Verhalen die rondzingen in je hoofd. Bij coaching in creatief schrijven gaat het erom dat het verhaal wat jij wilt overbrengen daadwerkelijk op papier komt en wordt gelezen door jouw publiek. Daarom kijk je bij creatief schrijven ook naar Waarom en Hoe en wat.

En er komt veel meer bij kijken, zoals je verdiepen in je lezers, het opstellen van een structuur en plot. Het bedenken van personages, setting, vorm en perspectief. En misschien wel het grootste punt: doorzetten.

Waar het voor zakelijk schrijven vaak gemakkelijk is omdat de tekst al gekaderd is, is bij creatief schrijven aan jou de taak om dit kader te bedenken. 

Als schrijfcoach neem ik je mee door dit proces.