Net las ik ergens een zinnetje dat ik ergens anders eerder schreef:

Geen schrijfdag is hetzelfde als de vorige.

Wat is dat toch lekker om at weer even tot me door te laten dringen. Want dat help relativeren en focussen op het proces en even niet per se op productiviteit. Lekker is dat.

En wat me in dat ene zinnetje nu ook opvalt is schrijfdag. Gewoon een hele dag! En toch borrelt mij de vraag: wanneer spreek je eigenlijk van een schrijfdag? Als je de hele dag hebt geschreven? Of is vier uur ook genoeg? Of een uur of twintig minuten of 7 minuten ;-)?

En is schrijven dan alleen maar werkelijk inkt op papier laten vloeien en woorden eruit persen? Of mag dat ook met typemachine of beeldscherm? En wat als het over het product gaat? Want daarnet was de blik alleen op het proces gericht. Moet je bij product een bepaalde fase hebben bereikt om van een schrijfdag te spreken? Moet het ergens opgeslagen zijn? Of enig nut hebben? Spreken we ook van schrijven als we de dingen op een rij zetten en overdenken?

Misschien zijn juist dit allemaal facetten die het schrijven schrijven maken. In dat geval ben ik elke dag aan het schrijven. Want hoewel ik niet elke dag een afgerond verhaal schrijf met pen en papier of laptop, ik ben wel op allerlei andere manieren bezig met schrijven.

Sowieso leef ik elke dag in een dankbaar verlangen dat ik kan schrijven.

Heerlijk is dat!