de opdracht en het spel

Schrijven met woordkaarten is een lange tijd mijn manier geweest om in de schrijfgang te komen staan. De woordencombinatie daagt me als een soort rare kapstok uit te gaan schrijven.

De opdracht is simpel: trek een woordkaart met een vijftal willekeurige woorden. Deze woorden nemen de leiding van je verhaal.

Spelregels: de vijf woorden moeten elk minimaal één keer in het verhaal voorkomen. Het verhaal schrijf je in 7 minuten. 

Met pen en papier of laptop – beiden is goed

Zelf schrijf ik de woorden boven aan mijn schrijfpapier en neem één mintuut de tijd om die woorden op me in te laten werken. Daarna start ik de 7 minuten en schrijf ik aan een stuk door. 

Die zeven minuten is een eigen keuze. Daar kun je natuurlijk mee spelen. Ook schrijf ik altijd eerst met de hand voordat ik de laptop pak (ja, deze tekst is ook eerst met pen en papier in mijn schrift geschreven). Maar het staat je natuurlijk vrij om gelijk de laptop erbij te pakken. 

Grenzen aan tijd of papier

Andere richtlijnen die schrijvers gebruiken is het aantal woorden of de lengte van het papier gebruik. Allemaal mogelijkheden om ergens een grens te stellen en te stoppen met schrijven.

Ik heb met die limieten veel gespeeld en die zeven minuten bleek voor mij het lekkerst werken. Het is geen wet en is een grens.

Een kort verhaal, een gedicht of lied

Het puzzelen met de woorden kan allerlei soorten teksten opleveren. Dat hoeft niet altijd een verhaal te zijn. Het kan ook een gedicht zijn of een liedtekst. Of de opzet van een langer verhaal.

Voor mij heeft zo’n 7-minute-story al vader een vervolg op mijn boek gegeven.

Inspiratie op doen

Heb je zin in schrijven en wil je meer handvatten daarvoor? Kijk dan eens op de website van Dennis Rijnvis. Hij blogt met tal van goede direct bruikbare tips.

Maar je kunt natuurlijk ook een keer bij mij een cursus doen. 

Kijk eens of hier iets tussen zit:

O ja, deel dit blog vooral met al die andere mensen om je heen die  van schrijven houden!