Het lukt toch niet’ ombuigen

Vasthouden aan ‘het lukt toch niet’. Ken je dat gevoel? Er ligt een klus op je te wachten, je ziet er tegenop. Je staart je er blind op. Maar wat als het wel zou lukken?

Het niet aangaan van dingen

We kunnen in veel dingen erg star zijn en in onze overtuiging vastzitten dat iets toch niet gaat lukken.

Ik denk dan toch weer even aan dat ene zinnetje:

Doorgaan is gedrag en gedrag kun je aan- en afleren. 

Dus gedrag wat je verder helpt in de goeie richting kun je aanleren en bevestigen. Maar ook gedrag wat je verder helpt in de verkeerde richting. Jij mag kiezen. Waar word jij vrolijker van?

Plichten en leuke dingen — je dag zit er vol mee

Je dag zit vol gepland met plichten en leuke dingen. En ineens vliegt het je aan dat het leuke er wel bij in gaat schieten omdat de plichten veel te groot zijn.

Huiswerk, sport, opruimen. 

Je ziet tegen je huiswerk op. Het is meer dan je dacht of een stuk moeilijker dan verwacht. Concentreren gaat lastig en het stressgevoel loopt op. Je zou gaan sporten en je kamer is een bende.

Uitstelgedrag met nutteloze dingen dan op de loer. Mails, berichten apps, nieuws apps, allemaal zaken die kunnen wachten. Het enige wat uitstelgedrag heeft als beloning is dat je  achteraf kunt zeggen ’zie je wel, het lukte me niet.’

En wat als het wel zou lukken?

Niet blijven steken in de zinnen die jou vertellen dat iets niet kan. Stel je eens voor dat het wel kan. Hoe zou je het dan doen? Stel dat het wel lukt, wat is er dan gelukt?

En mag het een beetje anders dan anders gaan?

We blijven even bij het voorbeeld van huiswerk, sporten, opruimen. Zo had je het je bedacht en zo wil je het oppakken, maar je stokt. Helpt het dan om daarin te blijven hangen of zou het kunnen helpen om eerst iets anders uit het rijtje op te pakken?

Zou het helpen om eerst op te ruimen bijvoorbeeld? Even lekker in je handen zitten. Vuile kleren in de was, bed even netter opmaken. Alle stiften in de juiste la of het juiste bakje. Boeken op je boekenplank netjes zetten. Schoolspullen weer van andere spullen scheiden. Plantjes water geven. 

Doe de dingen net even anders

Door dingen net even anders te doen kom je vaak net in een andere flow en krijg je een andere kijk op de zaak wat je vaak weer verder helpt. Want als je naar je gedrag in je taken kijkt, kun je ook bekijken of je wel op deze manier moet doorgaan. 

Let op, dat het niet de grote schoonmaak wordt en dat het blijft passen in je tijdschema. En als je met dat opruimen klaar bent, pak je een lekkere kop thee of iets anders lekkers. Die klus kun je afstrepen. Nu heb je gelijk dat opgeruimde gevoel in je hoofd om met een frisse blik naar je schoolwerk te kijken. En ja het blijft hetzelfde schoolwerk. Ook in schoolwerk zit vaak een mogelijkheid om het eens van een ander kant te bekijken. Welke nieuwe vragen kun jij bedenken? Welke hulptroepen kun je inschakelen?