Spelling aanleren via woordpatronen en woordbeelden?

Het kan.

 

Het idee van woordbeelden onthouden wordt door hele volksstammen al veel langer gedaan. Ken je de leerling die eerst twee of drie versies van een woord opschrijft en dan eentje kiest die het best past? Misschien ben jezelf wel zo’n schrijver. En dat is niet gek. Je zoekt naar die herkenning in je hoofd. Dat is nu het principe van woordbeelden inprenten.

Het eerste boek van de methode Spelling Zonder Regels is een feit. De spelling van alle werkwoorden met -dde(n) en -tte(n) in de verleden tijd en de d/dt spelling in de tegenwoordige tijd staan nu gebundeld op een rij om aan te leren via inprenten.

Voor de beelddenkers en de snelle hoofden een uitkomst.

 

Wat ik nu ontdek, nu de methode Spelling Zonder Regels er ligt, is dat er bij mensen uit verschillende groepen luikjes open gaan. Vorige week nog hoorde ik van een Pabo-student die met verbazing het boek inkeek. Deze student was verrast dat je ook op deze manier juiste spelling kunt aanleren. Een uitkomst. En eerder al was een leerkracht van een basisschool enthousiast geworden van deze insteek. Maar ook MBO leerlingen willen er mee werken.

 

Neem bijvoorbeeld: heten, keten en zweten

Deze eindigen allemaal op -eten (woordpatroon)

In de verleden tijd worden ze allemaal hetzelfde vervoegd en zien er daarom gelijkend uit: heette(n), keette(n), zweette(n)

Net zoals: uitmonden, afronden, verwonden, doorgronden Woordpatroon -onden.

Deze regelmatige werkwoorden worden: mondde(n) uit, rondde(n) af, verwondde(n) en doorgrondde(n) in de verleden tijd.

 

Zo bevat het boek 17 woordpatronen voor -dde(n), 25 woordpatronen voor -tte(n). en 22 woordpatronen voor d/dt spelling.

 

Wil je meer weten over Spelling Zonder Regels en durf je een beetje omdenken aan? Neem gerust contact met me op. Ik kom graag een keertje praten.

 

Dat kan in een berichtje via dit kanaal of

via een mailtje naar info@deschrijvernij.nl